Vertrouw intuïtie

Met het kopen van je toekomstige huis is het niet alleen heel belangrijk dat de voorwaarden op het lijstje kloppen, maar ook je gevoel geeft een hoop informatie over of het huis geschikt voor jou is. De intuïtie speelt vrijwel altijd een grote rol in het kopen van het huis. Je ziet vaak dat mensen een huis inlopen en vaak meteen een gevoel kunnen hebben over het huis, en je ziet al helemaal dat de uiteindelijke beslissing vaker gemaakt wordt op gevoel, niet op basis van alle voorwaarde. Stel je maar eens een huis voor waar je gevoel helemaal bij lijkt te kloppen maar waar één of twee dingen op het lijstje niet aanwezig zijn. In dat geval is de kans groot dat je alsnog voor het huis zou willen kiezen, tenzij het natuurlijk echt een doorslaggevende voorwaarde niet op de lijst heeft. Maar in dat geval zou ook je gevoel niet zo goed kunnen zijn. Weet dus wanneer je gevoel zegt: ik vind alles aan dit huis top, dan zit je eigenlijk echt gebakken.

Bepaal budget

Het bepalen van je budget is per definitie nodig om een huis te kunnen kopen. Maar helaas gaat het niet zo makkelijk als het bepalen van je budget wanneer je op vakantie gaat. Voor het afsluiten van een hypotheek heb je geld achter de hand nodig, of een baan waarmee je kan aantonen dat je in staat bent om in de jaren daarna een hypotheek af te betalen. Wat wel heel fijn is dat er heel veel hulpmiddelen zijn waar je gebruik van kan maken. Zo kan je online je maximale hypotheek berekenen en is het ook mogelijk om hypotheekrente vergelijken. Hierdoor kun je een steeds duidelijker beeld krijgen van wat je precies kan betalen wanneer je een huis gaat kopen. Je ook maar beter naar een huis gaan kijken waarvan je weet dat het binnen je budget ligt.

Lange termijn denken

Als je een huis koopt, weet dan dat het voor de lange termijn is. Je kan verliefd worden op een huis omdat het is wat je nu heel erg tof zou vinden, maar over een paar jaar misschien niet meer omdat er te weinig kamers zijn. Ga dus uit van een aantal jaar dat je in het huis zou willen wonen, tenzij je bedoeling echt is om voor korte termijn te kopen maar zelfs dat is niet aan te raden. Hierdoor verbreed je ook je horizon als het gaat over inschatten wat je liever wel en liever niet hebt.